Ярослав Стешенко. Епістолярний монолог

  • Видавництво: Коло
  • Автор: Євген Пшеничний, упорядник
  • Мова видання: Українська мова
  • Іллюстратор: Олег Дячок, макет і верстка
  • Рік видання: 2020
  • Обкладинка: м'яка
  • Кількість сторінок: 448

Анотація

Видання розповідає про життя і творчість Ярослава Івановича Стешенка (1904-1939), бібліографа, книгознавця, екслібрисиста-колекціонера. У ньому вперше опубліковані його листи – їх близько 100 – до бібліолога Левка Биковського, книгознавця, директора бібліотеки Наукового товариства імені Шевченка у Львові Івана-Мар'яна Кревецького, видатного українського бібліографа Володимира Дорошенка, історика, книгознавця Федора Ернста, колекціонера екслібрисів Бориса Чистякова. Тему листування визначив сам Я. Стешенко: «видавниче та бібліографічне життя українське». Практично ж, листування торкалося більш ширшого кола питань. На жаль, жодного листа цих осіб до Я. Стешенка виявити не вдалось, тому в назві книги і зазначено – «епістолярний монолог».

Нарис про життя Ярослава Стешенка, примітки, біограми й археографічні коментарі написав упорядник книги, кандидат філологічних наук, автор праць із книгознавства, давньої української літератури та літератури ХІХ – початку ХХ сторіччя, засновник і упорядник «Альманаху бібліофілів» Євген Вікторович Пшеничний. «Епістолярій Я.Стешенка, – пише він, – цінне джерело для осмислення складних процесів, що відбувалися в українському книгознавстві у 20-30-ті роки ХХ сторіччя. Це свідчення активного учасника тих буремних років, хроніка книгознавчого, видавничого, бібліофільського руху в Україні міжвоєнної доби, своєрідний літопис життя Українського наукового інституту книгознавства і його часопису «Бібліологічні вісті», це діаріуш українського «Розстріляного відродження».

Видання розраховане на книгознавців, бібліографів, бібліофілів, філологів.

Про видавництво «Коло»

Видавництво та друкарня "Коло" (м. Дрогобич) - підприємство, що працює в галузі видання книг, книгодрукування та книгорозповсюдження з 1999 року. Володіє повним виробничим циклом з виготовлення книг (у твердій палітурці та м'якій обкладинці). Основний напрямок діяльності - виготовлення книг високого технологічного рівня складності (мистецьких альбомів, подарункових видань, наукової літератури тощо)