Дунай: РІКА ІМПЕРІЙ

  • Видавництво: ДІПА
  • Автор: Андрій Шарий
  • Мова видання: Українська мова
  • Рік видання: 2020
  • Обкладинка: тверда
  • Кількість сторінок: 462

Анотація

Про Дунай, одну з найбільших у Європі та найвідомішу ріку Старого Світу, в різний час і різними мовами були написані десятки чудових досліджень. Задля чого, скажіть, вам читати ще одне? Ось відповідь: щоб поглянути на самих себе та своїх сусідів очима стороннього; щоб отримати неочікуваний матеріал для зіставлень та порівнянь.

Дунай – водний горизонт нової Європи, кривий західно-східний спис, на який історія понанизувала сотні подій. Ось цим і цікавий Дунай, як жодна інша річка Старого Світу. Немає в Європі іншого такого бувалого свідка того, з яким болем та муками цей старий світ трансформується у новий. Саме тут багато століть тому сплелися силові лінії германського, романського, слов’янського, угорського, східного світів; тут виникла сучасна Європа; на цих берегах панували і впали щонайменше сім імперій – Римська, Візантійська, Габсбурзька, Османська, Німецька, нацистська, радянська; найрізноманітніші народи споруджували на цих берегах пантеони безсмертним богам і полеглим героям, складали трагічні та піднесені дунайські міфи. Від колишнього нацистського концтабору Маутхаузен до колишнього міста соціалістичного майбутнього, що будували в чистому полі від фундаментів до фабричних труб бетонного Сталінвароша — всього лише неповний день неквапливого шляху річкою.

Видавництво «ДІПА» презентує український переклад книги про велику європейську ріку «Дунай: ріка імперій», написаної Андрієм Шарим, співавтором відомої «енциклопедії австро-угорського життя» «Коріння та корона. Нариси про Австро-Угорщину: доля імперії».

Про видавництво «ДІПА»

Видавництво «Діпа» створили в Києві Павло Белянський і Дмитро Вохмянін. Головним напрямком діяльності є видання сучасної української літератури. Зокрема, ДІПА займає одну з ключових позицій у ніші ветеранської літератури про російсько-українську війну. Також має у своєму асортименті дитячі книги і перекладні видання іноземних авторів. Книги Видавницва розраховані на широке коло читачів. Нове та сучасне видавництво за п'ять років існування видало близько 60 книг.