Об'єднання Митців artes (1929-1935) та [інші історії львівського модернізму]

  • Рік видання: 2021
  • Обкладинка: м'яка
  • Кількість сторінок: 500

Анотація

Книга Пйотра Лукашевича “Об'єднання Митців "artes" (1929-1935) та [інші історії львівського модернізму]” впроваджує в обіг історії таких транзитних та гібридних явищ 20 століття, як творчість об’єднання/групи "artes", які все ще залишаються мало-використаною можливістю для осмислення культурних практик як минулого, так і сучасності. Книга загострює нашу увагу на мистецькому житті Львова, місті, у якому виникла група і з яким вибудовувались особливі стосунки. Книга створює напругу довкола важливих, але розірваних війною епізодів Львова: 1920-1930-х років та 1960-1970-х років. Перший відсилає нас до інтенцій митців не лише творити, але й рефлексувати про спільне майбутнє у поділеному конфліктами місті. Другий - до зміненого війною міста та митців, які залишились Львові та тих, кого змусили його покинути. 

Від першого видання монографії Пйотра Лукашевича у 1975 році із незначним тиражем минуло 46 років. Видання є класичною позицією у літературі про мистецький авангард та культуру у Центральній та Східній Європі. Дотепер книга не була перекладеною українською мовою. Теперішнє ж видання не лише пропонує посісти вільну нішу серед україномовних перекладів, а й осучаснити видання. Співпраця автора книги (Пйотра Лукашевича) та перекладача й редактора (Андрія Боярова) дозволила доповнити видання авторським і редакторським вступом, редакторськими коментарями, збагатити кольоровими (на відміну від чорно-білих у першому) візуальними матеріалами та значно їх збільшити (на бл. 120 ілюстрацій - до 326). 

Про видавництво «Центр міської історії Центрально-Східної Європи»

Центр міської історії це незалежна інституція, у фокусі якої поєднання дослідницьких практик, цифрової гуманітаристики та публічної історії.