Бомжі Донбасу. Homo Profugos

  • Видавництво: Дискурсус
  • Автор: Олексій Чупа
  • Мова видання: Українська мова
  • Рік видання: 2023
  • Обкладинка: тверда
  • Кількість сторінок: 160

Анотація

Роман поєднує реалізм та утопію. До товариства україномовних макіївських безхатченків потрапляє книга з альтернативною історією про державу, яка існувала тисячу років тому. Автор намагається вписати Донбас в контекст української історії з часів Хрещення Русі.

Та чи варто покладатися на очікування очевидного?

 

Очікування мають здатність не справджуватися. Особливо — очікування очевидного. А цілком очевидним видавалось би, що в період, коли доля цілої країни вирішується на територіях довкола Донецького басейну, книжка автора з Макіївки під назвою «Бомжі Донбасу» виявиться гостросоціальною публіцистикою або ж т. зв. «чорним реалізмом». Певну неоднозначність вносить хіба підзаголовок «Homo Profugos» (людина-вигнанець, бурлака), формально дублюючи назву, а по суті — маркуючи текст латиною, що може слугувати своєрідним фейс-контролем на вході в романний простір. Латина немов застерігає: не все тут так просто, як видається, а отже, не варто надто покладатися на очікування очевидного.
Юрій Іздрик

 

Є книжки, які мають почитати всі. «Бомжі Донбасу» — серед них. Написана у 2012 році і пророча до дрижаків.
Катерина Зарембо


Про видавництво «Дискурсус»

Видавництво Discursus було засноване у 2013 році. Ми видаємо художню літературу для дорослих і дітей, трохи гуманітаристики і нонфікшину. Але основна наша лінія – книжки про гуцулів і Гуцульщину.